ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Κτήμα Χατζηβαρύτη 2016

16,19

Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ( ΠΟΠ )

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 70%, Νεγκόσκα 30%.

Aμπελώνας: Γραμμικός αμπελώνας στη Φυλιριά (Αμπελοοινική περιοχή Γουμένισσας).

Έδαφος: Αμμοαργιλλώδες

Οινοποίηση: Προζυμωτική εκχύλιση εν ψυχρώ για 2 ημέρες, αλκοολική ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, παραμονή του κρασιού στις οινολάσπες του για 8 μήνες με περιοδική ανάδευση.

Παλαίωση: Τουλάχιστον  12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, 6 μήνες σε φιάλες

Το χρώμα του κρασιού είναι έντονο κόκκινο με ελαφρά κεραμιδί ανταύγειες. Στο άρωμά του, που είναι σύνθετο, κυριαρχούν τα μικρά κόκκινα φρούτα όπως το βατόμουρο και το κεράσι, που συμπληρώνονται με αρώματα μπαχαρικών, ντομάτας, ελιάς και βανίλιας. Στο στόμα είναι γεμάτο, αρωματικό με πλούσιες τανίνες και μακρύ τελείωμα. Πίνεται στους 16-18⁰C και συνοδεύει κόκκινα και λευκά κρέατα, ψητά ή μαγειρεμένα με σάλτσες, ζυμαρικά και κίτρινα τυριά